CSS-Tricks Example

Tomasz Józefik

Tomek Józefik – familiarny, ironiczny , z dystansem do siebie… poza tym człowiek – kumpel.

Karierę rozpoczął w Stanach Zjednoczonych, gdzie wyjechał na początku lat 90-tych. Miała to być letnia przygoda z językiem, a przerodziła się w 6-letnią fascynację winem i gastronomią.

Szlak podróży życia prowadził przez restauracje Nowego Jorku i Florydy, dając możliwość poznania win tradycyjnych – będących miłością pewnych warstw społecznych Ameryki oraz Nowego Świata, podczas gdy w Polsce wciąż były one tylko melodią przyszłości.

W USA brał udział w szkoleniach sommelierskich z udziałem takich mistrzów jak Angelo Gaja, Lamberto Frescobaldi czy Robert Mondavi. Pracował jako kelner winny w restauracji z rekomendacjami Wine Spectator oraz Decanter. Po powrocie do kraju tworzył sieci sklepów specjalistycznych w Polsce, co doprowadziło w sposób naturalny do pracy w firmie importerskiej – jednej z najlepszych w Polsce. Import, handel i szkolenia stały się jego pasją, nie pozbawioną wzlotów i upadków, przez kolejne 10 lat.

Uczestniczy w wielu kursach sommelierskich, m.in.:

W Chile (Ambassador of Concha y Toro wines)

W Hiszpanii (kurs enologiczny Miguel Torres Academy)

We Francji (enology and harvest B.Ph.Rothschild )

Jest członkiem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Tomasz Józefik: „(..).U najlepszych winiarzy poznałem specyfikę poszczególnych regionów, nawiązałem kontakty z wieloma guru światowego winiarstwa oraz zdobyłem doświadczenie w prowadzeniu szkoleń i wykładów winiarskich, które są najlepszą gwarancją jakości i praktycznej wiedzy, którą mam Państwu do przekazania...”

„(…)Nie jestem typowym „ technicznym” panem , który nauczył się wszystkiego z książek i w szkole… daję Państwu także praktykę i rzeczywistość, którą sami kształtowaliśmy tworząc rynek winiarski w Polsce..”